איך בוחרים מקלחון בצורה הטובה ביותר? באילו פרמטרים נבחנים מקלחונים ועל איזה צבעים כדאי ללכת? כל הפרטים ומידע נוספים אודות בחירת מקלחונים במאמר הבא:
מה זה מקלחון בכלל?
קשה להתעלם מהעלייה המתמדת של הציבור בשימוש במקלחות על פני השימוש באמבטיות. הסיבה לתפנית הזו חלה בעקבות מחסור המים החמור שיש במדינה, דבר שגרם לשימוש באמבטיות ה"בזבזניות" להיות פחות נפוץ באוכלוסייה. למרות יתרונה של המקלחת, צורת הרחצה שלה יוצרת בעיה – המים מותזים ממנה לכל עבר. כדי להתמודד עם הבעיה הזו, נוצר ה"מקלחון". המקלחון הוא למעשה מעין "מרחב מוגן" שעשוי מזכוכית עבה. זכוכית זו מאפשרת לנו להתקלח בעמידה, בשעה שהמים נשמרים במרחב שלנו ולא יוצאים החוצה.
בנוסף להתקנת הזכוכית, נוהגים כיום להתקין מקלחון כזה שימנע התזה של מים לרצפת חדר האמבטיה, זאת כדי למנוע רטיבות מיותרת בחדר. למעשה, מקלחונים אלה באין במקום וילונות הפלסטיק המוכרים, אלו שנמצאים גם כיום בחדרי אמבטיה רבים. אולם ברור כי האפקטיביות של מקלחון ורמת ההגנה שהוא מספק טובה משמעותית מאשר רמת ההגנה של הווילון המסורתי. בשוק קיים כיום מבחר גדול של אביזרים, דגמים ויצרנים, מגוון שמקשה עלינו לבחור את המקלחון המתאים ביותר. המאמר הבא נכתב על מנת לסייע לכם בבחירת מקלחון שיתאים בדיוק לצרכים שלכם.
צירים או מסילות?
ישנן שתי אפשרויות תפעול של דלתות המקלחון: דלתות הנעות על גבי מסילה עליונה בלבד, ודלתות הנפתחות על ידי צירים, ממש כמו פתיחת דלת חדר. רוב המקלחונים בעבר היו מסילות תחתונות עליהם החליקו הדלתות, אולם חיסרון מרכזי ישנו בשיטת עבודה זו – במסילות היושבות ישירות על הרצפה נוצרת הצטברות של אבנית ולכלוך שקשים לניקוי. לכן כיום השימוש בשיטה זו פחות נפוץ ואנשים נוטים להעדיף את שיטת הפתיחה על ידי מסילה עליונה או צירים, דבר המאפשר ניקוי פשוט וקל יותר.
מקלחון פינתי, חזיתי או אמבטיון
לפני בחירת מקלחון כדאי לדעת שישנם שלושה סוגים של מקלחונים: פינתי, חזיתי ואמבטיון. במקלחון פינתי משתמשים כאשר המקלחת מותקנת בפינת חדר האמבטיה. במצב כזה הפתרון המקובל הוא להתקין מקלחון פינתי שיוצר תשעים מעלות של מקלחון בפינת החדר, כך שנוצר מלבן או ריבוע המורכב משני קירות זכוכית ושני קירות של החדר. במהלך הסגירה, הדלתות נצמדות אחת לשנייה על ידי מגנט, ונסגרות לכיוון פינת המקלחון. כיום, הפורמט הזה הוא הפורמט המקובל יותר בהתקנת מקלחון.
צריך לדעת שרוב המקלחונים הפינתיים מגיעים עם דלתות פתיחה, וכפי שציינו יש לבצע מדידות והתאמות מדויקות כדי שדלתות המקלחות לא ייפתחו על רהיט מסוים או על הכיור, וכן שלא ייפגעו בשום דבר בדרך. במידה וישנה בעיה, ניתן לבחור במקלחון פינתי בעל דלתות הרמוניקה או הזזה.
זכוכית
כשבאים לבחור זכוכית למקלחון, אחד הפרטים החשובים והראשונים אותם יש לברר הוא – עובי הזכוכית. בדרך כלל סדר הגודל של זכוכיות למקלחונים נע בין 6 ל-10 מ"מ. הזכוכית המקובלת וככל הנראה זו שתהיה מתאימה ביותר, היא של 8 מ"מ. זכוכית עבה מדי, תהיה כבדה לתפעול וזכוכית דקה מדי עלולה להיות שבירה יותר.
זכוכית המקלחון חייבת להיות זכוכית 'מחוסמת'. מה הכוונה? במקרה של נפילה או מכה, במקום שתתרסק הזכוכית לחתיכות גדולות ובכך תהווה סכנה גדולה יותר, הזכוכית נשברת לאלפי רסיסים קטנים, דבר שמקטין את הסיכון במקרה קיצון. התקן הישראלי הכריע בשנת 2006 כי המקלחונים בארץ חייבים להיות בעלי זכוכית בטיחותית בלבד (זכוכית מחוסמת).
מראה הזכוכית
מראה הזכוכית משתנה בהתאם לבחירתך. באופן כללי ישנם שני סוגים של זכוכיות: זכוכית אטומה וזכוכית שקופה. זכוכית אטומה יוצרת אווירת פרטיות, אך גורמת לחדר להראות קטן יותר. זכוכית שקופה פחות מאפשרת פרטיות, אך נותנת תחושה של חלל גדול יותר. במידה ובחרתם בזכוכית אטומה, יש אפשרות לבחור בזכוכית בלי דוגמא ויש אפשרות עם דוגמא. את הדוגמאות יוצרים על ידי צריבות, הדפסה קראמית או בהתזות. דוגמאות פשוטות הן כאלו שחוזרות על עצמן ונותנות לזכוכית מראה מחוספס, בעוד דוגמאות מורכבות יותר עשויות להכיל ציורים של ממש שהותזו על הזכוכית.
מקלחון עם אגנית או בלי?
לצורך ריכוז המים הנמצאים בתוך המקלחון ולשם מניעה של יציאתם החוצה אל חדר האמבטיה, ישנן שתי אפשרויות מרכזיות בהן ניתן להשתמש: הנחת אגנית בבסיס המקלחון או יצירת שיפוע בתוך המקלחון.
על פי רוב יצירת שיפוע בקרמיקה היא האופציה הטובה יותר. העובדה שהשיפוע נראה כמו המשך ישיר של הרצפה מאפשרת לשמור על העיצוב של חדר האמבטיה. כפי שציינו, כיום רוב דלתות המקלחונים הן דלתות נפחות ולא דלתות על מסילות, לכן נהוג למקם מגבים בתחתית הדלתות, כך שכאשר ייסגרו את הדלתות, המים שעל הרצפה ייגרפו לתוך המקלחת על ידי המגבים. יש לשים לב – אם שיפוע הרצפה לא יהיה תלול מספיק, המים עלולים לזרום החוצה ולהציף את חדר האמבטיה.
מידות
אחת הטעויות הנפוצות בבחירת מקלחון היא – התקנה של מקלחון קטן מדי. דבר כזה הופך את חווית המקלחת לבלתי נעימה וצפופה, בייחוד במצבים כאלה שתנועה במקלחת גורמת לפגיעה בקירות המקלחון או בברז. לכן, הגדלים המומלצים הם 80X80 או 90X90. למרות שניתן להזמין כל מידה של מקלחון אותה תרצו, חשוב לדעת שגדלים שחורגים מהגודל הסטנדרטי, עשויים לייקר את עלות מחיר המקלחון. גובה המקלחון 190 ס"מ וניתן לשינוי.
סיכום
את האמבטיה המסורתית החליפו המקלחונים שהולכים וצוברים תאוצה בבתים בישראל ובכלל בעולם. יש שיאמרו שמלבד החיסכון במים שהמקלחונים נותנים, גם בהיבט האסתטי ובהשתלבות עם חדר האמבטיה המקלחונים עדיפים. בכל אופן, טרם בחירת מקלחון כדאי לדעת כמה דברים מקדימים: האם אתם מעוניינים במקלחון בעל מסילות או צירים? איזה מקלחון יתאים לנישה שלכם: פינתי, חזיתי או שאולי בכלל אמבטיון? באיזו זכוכית אתם מעוניינים? והאם תבחרו להניח אגנית או לבחור בשיפוע הקלאסי? שאלות אלו יסייעו לכם בהתאמת המקלחון המושלם בעבורכם. לפרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבל פרטים ומידע נוספים.